Okap czy pochłaniacz – co lepsze?

Urządzanie kuchni w swoim domu lub mieszkaniu to zadanie bardzo absorbujące. Z jednej strony wymaga dokładnego zaplanowania rozkładu wszystkich elementów wyposażenia, z drugiej natomiast zmusza nas do wyboru pomiędzy wykluczającymi się alternatywami. Do tych ostatnich należą okap i pochłaniacz, które w nieco odmienny sposób pełnią te same funkcje. W tym artykule przybliżamy charakterystykę okapu oraz pochłaniacza i podpowiadamy kiedy i dlaczego warto zdecydować się na konkretne rozwiązanie.

Kiedy wybierać pochłaniacz?

Przede wszystkim pochłaniacze nie wymagają dostępu do kanałów wentylacyjnych, poprzez które powietrze byłoby odprowadzane na zewnątrz. W ich konstrukcji znajdują się natomiast filtry węglowe, których zadaniem jest pochłanianie zanieczyszczeń, cząsteczek zapachów i innych niepotrzebnych składników obecnych w powietrzu.

Pochłaniacze są zatem urządzeniami polecanymi do stosowania w tych pomieszczeniach, w których nie ma dostępu do wentylacji, ani możliwości jej wykonania. Zamiast niej, pochłaniacz wymaga dostępu do sieci elektrycznej, która będzie napędzać jego mechanizm.

Domy energooszczędne i pasywne a pochłaniacze

Brak podłączenia do wentylacji niesie z sobą ważne korzyści. Ciepłe powietrze jest zatrzymywane wewnątrz pomieszczeń, co wpływa na komfort termiczny mieszkańców, zwłaszcza w okresie zimowym. Z tych powodów pochłaniacze są często stosowane w projektach budynków pasywnych i energooszczędnych, w których liczy się ograniczone zużycie energii.

Zarazem jednak stosowanie pochłaniaczy ma swoje negatywne strony: generuje koszty związane z wymianą filtrów oraz eksploatacją urządzenia, a także bardzo powoli usuwa wilgoć z kuchni. Osoby decydujący się na pochłaniacz powinny więc zastosować odpowiednie zabezpieczenia ścian, podłóg, a najlepiej także mebli kuchennych.

Okap kuchenny – uniwersalne zastosowanie

W porównaniu do pochłaniaczy, okapy kuchenne również eliminują zapachy obecne w powietrzu, robią to jednak poprzez wyprowadzenie go na zewnątrz budynku przewodem wentylacyjnym. Dodatkowo, okapy nie generują problemów typowych dla skraplaczy, takich jak wzrost poziomu wilgoci i skraplanie się wody.

Dobrej jakości okap będzie pracował wydajnie, nawet kilkukrotnie sprawniej niż przeciętny pochłaniacz. Ponadto będzie wspomagał schładzanie kuchni i odprowadzanie nadmiaru ciepła generowanego w czasie gotowania. Ma to szczególnie znaczenie w okresie letnim.

Wady wyboru okapu kuchennego

Okapy wymagają montażu względem kanału wentylacyjnego, co może wiązać się z problemami w czasie instalacji, jak również powodować dodatkowe koszta. Ponadto ogranicza to możliwość zmiany miejsca ulokowania okapu.

Z uwagi na większą wydajność pracy, okapy mogą emitować większy hałas, zaburzający komfort pracy w kuchni. Są ponadto droższe niż zwykłe pochłaniacze kuchenne, co dodatkowo skłania nabywców do wyboru tańszej alternatywy. Warto jednak podkreślić, że okap będzie skutecznym wsparciem w wentylowaniu pomieszczeń intensywnie użytkowanych.